Vinnaren av PLÅTPRISET 2023 är OKIDOKI för Kaparen

Varsam och omsorgsfull gestaltning, återbruk och nytänkande var några av de berömmande orden från juryn när OKIDOKI fick ta emot PLÅTPRISET 2023 för transformationen av biograf Kaparen i Göteborg. Prisutdelningen skedde idag under arkitekturevenemanget PLÅT23 i Stockholm.

Arkitekterna Klara Jutéus och Rickard Stark representerade byrån under prisutdelningen. Förutom ära och beröm tog de emot det fysiska PLÅTPRISET – ett exklusivt och unikt konstverk av metallkonstnären Marie Louise Kold. Båda var mycket nöjda med vinsten.

– Det här känns jättebra. Det var så många fina förslag och då är det extra roligt att vinna. Med Kaparen är vi mest nöjda med att vi har gjort ett dekorativt tillägg till det som redan fanns. Vi har kompletterat och utvecklat den befintliga vackra byggnaden.

OKIDOKI har arbetat med renoveringen och utbyggnaden av Kaparen i nära samarbete med Göteborgsfamiljen och designern Jennie Bramer. Resultatet är en elegant helhet där den gamla funkisbiografen har kompletterats med en ornamenterad tillbyggnad i koppar och aluminium, liksom delar med återbrukad kopparplåt. En lyckad uppgradering som idag alltså hyllades genom att OKIDOKI fick ta emot PLÅTPRISET 2023.

Juryns motivering
”Plåtpriset 2023 tilldelas en byggnad som efter en tids dvala har fått ett helt nytt liv. Tack vare en varsam och omsorgsfull gestaltning, liksom skickligt plåthantverk, är denna uppskattade och ikoniska fastighet ett fint exempel på när återbruk och nytänkande får berika med en historia och förstärka ett uttryck. Genom att förlägga teknikutrymmen i en tillbyggnad så har ursprungsbyggnadens rum och detaljer kunnat bevaras. Tillbyggnaden har trots sin slutenhet blivit ett värdigt tillskott till gatumiljön genom sin utformning i plåt med dekorativa detaljer. Denna välbevarade Göteborgsklenod har blivit en markör för hur då och nu kan samspela synligt och samtidigt sömlöst. Uppgraderingen har via intressanta arkitektoniska lösningar öppnat upp byggnaden för en lovande framtid och en levande stad.”

Plåtslageriarbete/plåtmontage: Pogab Plåt AB
Material: HybrixTM

Byggherre/beställare: Göteborgsfamiljen
Byggföretag: Bra Bygg och Fastighetsservice i Göteborg AB

Bakom det prestigefyllda PLÅTPRISET står evenemanget PLÅT och dess arrangörer. Arrangörerna är flera tongivande företag inom den svenska byggplåtbranschen; AurubisBevego Byggplåt & Ventilation ABRHEINZINKPlannja PREFA GroupRuukki och SSAB.

Välj inloggningstyp: